Stroje berou práci už i vědcům

5.4.2009
robot Eva, foto University of Manchester

Prof.Ross King se svými lidmi z britské Aberystwyth University sestrojili robota, který samostatně odhalil nový poznatek. Adam, jak se nový systém jmenuje, tvoří počítače nadané umělou inteligencí spolu s automatizovanou genetickou laboratoří. Adam nejprve na základě dostupných poznatků vytipoval gen, který by mohl kódovat strukturu jednoho z enzymů kvasinky Saccharomyces cerevisiae, což je běžná pivní kvasinka od antických časů využívaná při kvasných procesech v pekařství a pivovarnictví. Rovněž je to oblíbený modelových organismus genetiků. Adam pak navrhl a provedl experimenty, které tuto hypotézu potvrdily. Správnost jeho závěrů prověřili vědci vlastními samostatně prováděnými pokusy.

Zůstává nejasné, nakolik budou stroje schopné skutečně tvůrčí práce. Víme, že strukturu enzymů kódují geny a rovněž již dávno před Adamovým zrozením vědci znali, jakým způsobem tyto vztahy zkoumat a prokazovat. Robot tedy zopakoval tisíckrát ověřené postupy pro dosud nezkoumané látky. Je obdivuhodné, že stroj dokáže samostatně něco takového, ale vědci se o práci zatím bát nemusí. Těžko předpovídat, čeho dosáhne umělá inteligence v budoucnu. Desítky let jsme byli mylně přesvědčeni, že počítač nikdy neporazí člověka v šachu.A konstruovaný výzkumný robot další generace, Eva, má být ještě bystřejší.

25.2.2015: Robot Eva již je v pilné práci a testuje sloučeniny, které mohou účinkovat proti malárii a dalším tropickým nemocem. Prohlédnout si ji můžeme na snímku (foto University of Manchester).

 
Odeslat komentář k článku "Stroje berou práci už i vědcům "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Stroje berou práci už i vědcům " e-mailem

Diskuse/Aktualizace